Na de val van de muur

Na de val van de muur

Opdrachtgever: NOS nieuws

Behalve moderne spullen staan er bij de Mediamannen ook omroepmonsters uit het verleden opgesteld. Grote tapemachines van het formaat koelkast die vroeger werden gebruikt om radioprogramma's mee te monteren. Behalve apparatuur die in Hilversum werd gebruikt hebben we ook een bijna complete studio uit de voormalige DDR. Hobby en actualiteit kwamen samen op 7 november op Radio 1. Het weekend dat 25 jaar geleden de muur viel. We interviewden ondermeer 2 dames die in Oost Duitsland zijn opgegroeid. Maar deden die uitzending met de authentieke DDR Rundfunk spullen. In het filmpje ondermeer de 8 kanaals RFZ MP (Mischpult) 4084 afkomstig uit een Barkas reportagewagen. De tafel stamt uit 1981 en is deels gereviseerd. Het is de laatste broadcastmixer die door het Rundfunk- und Fernsehtechnischen Zentralamtes werd gemaakt. Ernaast 2 stereo masterrecorders van het model T2221, ook van RFZ. De microfoons zijn van Microtech Gefell en worden tot op de dag van vandaag nog gemaakt en verkocht.

Waar de Trabbant een nogal pruttelend wagentje was van bedenkelijke kwaliteit valt met de RFZ apparatuur niet te spotten. In de jaren tachtig in vergelijking met westerse apparatuur al wel verouderd maar in geluidskwaliteit uitmuntend. De machines zijn bijzonder robuust en de mixer is uitermate flexibel inzetbaar, ruisarm en klinkt als een dijk. Helaas verdween veel apparatuur op de schroothoop en ook het oorspronkelijke uitzendcentrum aan de Berlijnze Nalepastrasse is inmiddels met de grond gelijk gemaakt. Veel MP4084 tafels werden uit elkaar gehaald en zijn in onderdelen verkocht omdat de voorversterkers los op veilingsites veel opbrengen vanwege de vintage klank. De mixer in ons bezit is dus redelijk uniek omdat de GG80 (het basisdeel) helemaal compleet is. De mixer is uit te bereiden met ' zusatzteilen'  tot een 40 kanaals in-line tafel met 8 subgroepen en 4 uitgangen. De mixer werd gebruikt voor muziek en gesproken woord en is ook te voeden met 24 volt van de Barkas accu.

Naast de bekabeling (tuchel), diverse reserveonderdelen hebben we ook enkele dozen met tapes van de DDR radio met erop originele ' pausenzeichen'  maar ook tapes met muziek van ondermeer de Beatles, Tina Turner maar ook zeer veel socialistische muziek om de geest te kneden. Wie de binnenkant van de apparatuur bekijkt ziet nauwelijks tot geen IC's terwijl een Japans cassettedeck van die tijd er toen al vol mee zat. Tot 1990 bouwde RFZ nog aan de opvolger van de T2221 met electronische schakellogica en digitale klok, maar nadat enkele exemplaren van de band waren gerold viel het doek. Want ook bij de Nederlandse omroep verdwenen de analoge studiomonsters naar de kelder of de container voor het oud ijzer. Gelukkig bleef onze apparatuur dat lot bespaard en tijdens de uitzending op radio 1 werkte de spullen feilloos.

Na de val van de muur

Een korte video impressie van de ochtenduitzending van 7 november.

Meest recente projecten

Placeholder

NMKV Beschermerslezing

Terugblik op de tiende bijeenkomst voor de beschermers van het...

Opdr. Nationaal Monument Kamp Vught

meer
Placeholder

Tour Route

Na 19 jaar weer een Grand Depart.

Opdr. NOS nieuws

meer
Placeholder

Droogte

Een journaalitem over de aanhoudende droogte.

Opdr. NOS nieuws

meer
Placeholder

Buddyhulp event

Samenvatting van het Buddyhulp-event op 18 november.

Opdr. Buddyhulp

meer
Home | Theo Verbruggen | Maino Remmers | Projecten | NOS Nieuws | Referenties | Contact | Disclaimer |