1201 Namen

Een confronterende klus was het voorlezen van alle namen van mensen die op 13 april 1943 op transport moesten naar Sobibor. Ze zijn te horen op het herinneringscentrum Kamp Westerbork, ingesprokenen door verslaggevers en presentatoren van de NOS. Maino Remmers las lijst 59.

Voornaam, achternaam en de leeftijd. En dat zonder emotie waarbij de laatste naam met dezelfde energie moet klinken als de eerste. Een inspannende opdracht die tot nadenken stemt. Want alle leeftijden komen voor. Jongens van 18, vrouwen van in de 70. Maar ook de namen van baby's, slechts enkele maanden oud. De mensen moesten naar Sobibor, een vernietigingskamp waar nagenoeg iedereen de dood wachtte.

Enkele weken geleden was het mijn beurt om lijst 59 in te spreken in één van de montagesets in Hilversum. De namenlijst zal continue te horen zijn door een luidspreker die werd ingebouwd in één van de pas gerestaureerde originele treinwagons die kortgeleden op het herinneringscentrum werden geplaatst.

Collega's van de nieuws- en sportredactie doen mee aan deze bijzondere klus. Hoewel mijn lijst al lang is moet een sportverslaggever een lijst voorlezen die bijna 2 keer zo lang is. Op alfabetische volgorde, in een rustig tempo. Zo opgesloten in het kleine presentatiecelletje in Hilversum realiseer je je de enorme massamoord die heeft plaatsgevonden.

Tussen 15 juli 1942 en 13 september 1944 vertrokken 97 treinen uit kamp Westerbork. Voor ieder transport (in totaal ruim 100) werd een transportlijst opgesteld. Deze lijsten zijn bewaard gebleven.De Gesproken Namen houdt de gedachtenis aan deze holocaustslachtoffers levend, ook van de vijfduizend mensen die terugkeerden uit de kampen. Want ook zij moesten op transport, een onzekere toekomst tegemoet.

Op de website van Herrinneringscentrum Kamp Westerbork vindt u meer informatie over dit speciale monument.

Meest recente projecten

Placeholder

NMKV Beschermerslezing

Terugblik op de tiende bijeenkomst voor de beschermers van het...

Opdr. Nationaal Monument Kamp Vught

meer
Placeholder

Tour Route

Na 19 jaar weer een Grand Depart.

Opdr. NOS nieuws

meer
Placeholder

Droogte

Een journaalitem over de aanhoudende droogte.

Opdr. NOS nieuws

meer
Placeholder

Buddyhulp event

Samenvatting van het Buddyhulp-event op 18 november.

Opdr. Buddyhulp

meer
Home | Theo Verbruggen | Maino Remmers | Projecten | NOS Nieuws | Referenties | Contact | Disclaimer |